کمال تبریزی
کمال تبریزی (زاده ۵ مهر ۱۳۳۸، تهران) کارگردان ایرانی است. او یکی از دانشجویان مسلمان پیرو خط امام بود که در تهیه فیلم و عکس از اشغال سفارت آمریکا نقش داشت.او تا به حال در رشتههای تدوین، تهیه و تولید، صحنه و لباس، فیلمبرداری، فیلمنامه و کارگردانی فعالیت کردهاست. تبریزی در دوران دانشجویی فعال بود و علاوه بر اینها، در کمیته فرهنگی دانشجویان مسلمان فعالیت میکرد و برگزاری نمایشگاههای عکس و پخش فیلمهای سینمایی از کارهای او بود. تبریزی همزمان با شروع جنگ تحمیلی به همراه گروهی به میدانهای جنگ رفت تا مسئولیت خود را به عنوان مستندساز به انجام برساند.
تبریزی به طور حرفهای از سال ۱۳۶۴ فعالیت خود را به عنوان دستیار ابراهیم حاتمی کیا، کارگردان فیلم هویت، آغاز کرد. این فیلم نقطه عطف کسب تجربه کارگردانی برای وی بود. کمال تبریزی در سال ۱۳۶۶ اولین فیلم خود به نام "عبور" به عنوان کارگردان و فیلمنامهنویس را منتشر کرد.فیلم "مسلخ عشق" اثر بعدی او در سال ۱۳۶۹ بود که آن نیز در فضای جنگ میگذشت. فیلم سوم کمال تبریزی پایان کودکی نام داشت که در سال ۱۳۷۲ منتشر شد. این فیلم به نوعی آغاز درخشش و معروفیت وی بود. داستان پایایان کودکی نیز در مورد پسر کوچکی بود که از خانوادهاش در برابر سربازهای عراقی دفاع میکرد.
نخستین فیلم کمدی جنگی تاریخ سینمای ایران در سال ۱۳۷۴ به کارگردانی کمال تبریزی ساخته شد. "لیلی با من است" با بازی پرویز پرستویی، محمود عزیزی و شهره لرستانی توانست نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد و نقش مکمل مرد در چهاردهمین جشنواره فیلم فجر شد. کمال تبریزی و رضا مقصودی به عنوان فیلمنامه نویسان این اثر، برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه از چهاردهمین جشنواره فیلم فجر شدند."مهر مادری" فیلم بعدی کمال تبریزی است که در سال ۱۳۷۶ منتشر شد و در زمان خود در سینمای کودک بسیار مورد توجه قرار گرفت. فیلم "شیدا" در سال ۱۳۷۷ در ژانر عاشقانه جنگی به کارگردانی تبریزی تولید شد.
فیلم بعدی تبریزی، فیلم جنجالی "مارمولک" به نویسندگی پیمان قاسمخانی بود که در اردیبهشت ۱۳۸۳ منتشر شد.کمال تبریزی یک سال بعد از مارمولک "یک تکه نان" را ساخت. این فیلم از دسته فیلمهای عمیق و معناگرای سینمای ایران بود.او سریال دوران سرکشی را در سال ۱۳۸۰ برای شبکه پنج سیما تولید کرد. سال ۱۳۸۶، سریال " شهریار" از شبکه دو سیما پخش شد. این سریال به کارگردانی کمال تبریزی بود و داستان زندگی محمدحسین شهریار، شاعر پرآوازه ایرانی، را نقل میکرد.