حسین الهی قمشه ای

حسین الهی قمشه ای عارف، الهی دان، نویسنده، مترجم و سخنران در زمینه عرفان، ادبیات و فلسفه هنر و استاد دانشگاه است. وی در نقاشی و خوشنویسی نیز آثاری دارد. وی تحصیلات حوزوی را نزد پدر و استادان دیگر دنبال کرد. پدرش فیلسوف، عارف، حکیم، مجتهد، استاد دانشگاه،شاعر و مترجم معروف قرآن بود. تحصیلات حوزوی او شامل دوره کامل دروس و مباحث اسلامی از جمله اخلاق، منطق، فلسفه و کلام، فقه اسلامی، زبان و ادبیات عرب، ادبیات فارسی با تمرکز بر شعرای عرفانی همچون نظامی، مولانا، سعدی، حافظ و شیخ محمود شبسری است. قمشه ای پس از پایان تحصیلات دانشگاهی به کار تدریس در دانشگاه تهران و سایر مراکز آموزش عالی و بعدها خارج کشور پرداخت و در کنار آن به تالیف و ترجمه در زمینه عرفان و ادبیات و زیبایی شناسی مشغول شد. وی در سال ۱۳۵۸ قریب به یک سال نیز ریاست کتابخانه ملی را عهده دار بود. قمشه ای دارای همسر و دو فرزند، یک پسر به نام شاهد و یک دختر به نام شادی است. همسرش، پروین زندی، دارای درجه دکتری در رشته علوم و صنایع غذایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مولف و مترجم کتاب ها و مقالات زیادی در زمینه علوم غذایی است.

الهی قمشه ای هماهنگ با شعار معروف خود که زیبایی، دانایی و نیکویی است،کم و بیش به فعالیت های هنری نیز اشتغال دارد، که از جمله آنها خطاطی و نقاشی (به خصوص از نوع دیجیتال) است. در مرداد ۱۳۷۳ بنا به دعوت گالری بامداد، نمایشگاهی از آثار هنری (نقاشی و خوشنویسی) الهی قمشه ای تشکیل شد که مورد بازدید و استقبال شرکت کنندگان قرار گرفت. اگرچه الهی قمشه ای گفته است که نقاش نیست. نقد هنر از رشته های مورد علاقه وی بوده و در آن مطالعات گسترده ای، به خصوص در آثار مغرب زمین دارد و معتقد است نقد هنر غیر از هنر است و ضرورتی ندارد کسی که به نقد نقاشی یا معماری می پردازد، خود هنرور یا معمار یا نقاش باشد. نقد هنر، بخشی از فلسفه است که به زیبایی شناسی اختصاص دارد. الهی قمشه ای مشاور فرهنگی اپلیکیشن طنز آشنا نیز می باشد که با بهره گیری از لطایف طنزآمیز ادب پارسی و ظرایفی از دیگر فرهنگ ها، مجموعه دلنشینی از ذوق و بینش و شادی و حکمت برای پارسی دانان و پارسی گویان، با تهیه کنندگی فرزندش شاهد و نیز همکاری شرکت تدبیرگستران بهینه ساز، فراهم آورده است. اپلیکیشن طنز آشنا زیر مجموعه وبسایت گنج آشنا است که شامل بخش های مختلفی از جمله داستان آشنا، حافظ آشنا و دیدار آشنا می شود.

قمشه ای و همسرش پروین زندی در اسفند ۱۳۸۱ به منظور عرضه معارف ادبی و عرفانی  و جهان به صورت های مختلف،اقدام به تاسیس موسسه فرهنگی هنری الهی قمشه ای کرده اند که اینک با همکاری خانواده و دوستان ایشان به فعالیت خود ادامه می دهد. این موسسه تنها مرکز رسمی ارتباط با الهی قمشه ای و هماهنگی برنامه های او است که در نشر آثار صوتی و تصویری، به روز کردن سایت رسمی، آماده سازی آثار مکتوب، فعالیت در شبکه های اجتمایی (فیس بوک، اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب و آپارات) پاسخگویی به سوالات و پیشنهادهای رسیده و موارد دیگر فعالیت دارد.