غلامرضا تختی که جهان پهلوان نیز شناخته میشود،ورزشکار کشتیگیر .وی در بازیهای ۱۹۵۶ توانست پس از امامعلی حبیبی، دومین مدال طلای ورزشکاران ایرانی در بازیهای المپیک را به دست آورد. او با کسب این نشان، به همراه دو مدال نقره که در بازیهای ۱۹۵۲ و ۱۹۶۰ از آن خود کرد، پر افتخارترین کشتیگیر ایران در این بازیها است. تختی دو قهرمانی و دو نائب قهرمانی در رقابتهای قهرمانی جهان و همچنین نشان طلای بازیهای آسیایی را در دوران فعالیت خود به دست آورد و بدین ترتیب در جایگاه دوازدهم فهرست برترینهای قرن بیستم فیلا قرار گرفت.
تختی از چهرههای مشهور فرهنگ عامه ایرانیان است و در فرهنگ ورزشی ایران،بسیاری وی را نماد «پهلوانی» و «جوانمردی» میدانند.پس از رخداد زمینلرزه بوئین زهرا که دهها هزار کشته و مجروح در پی داشت، فعالیتهای او و تنی چند از پهلوانان برای امداد رسانی به زلزلهزدگان؛موجی از شور و وحدت ملی در ایران برانگیخت و کمکهای فراوانی برای آسیبدیدگان ارسال شد.
تختی از چهار روز پیش از مرگ به هتل آتلانتیک تهران رفته بود. درباره دلایل این کار هیچ اطلاعات دقیقی وجود ندارد. برخی دلیل این کار و بعد از آن مرگ (یا خودکشی) تختی را اختلافات خانوادگی دانستهاند. این شایعهای بود که هیچ کس آن را رد یا تایید نکرد.
باوجود فراگیر شدن خبر خودکشی تختی در رسانههای رسمی، دیدگاه عمومی اما بر تئوری قهرمان ناراضی که به قتل رسید باور داشت، قتلی که از سوی نهادهای امنیتی و در راس آنها ساواک طراحیشده بود چراکه تختی از سال ۱۳۴۲ به بعد بارها به ساواک احضار شد و ازنظر مالی در مضیقه قرار گرفت حتی در مواردی از ورود به ورزشگاهها منع شد، دلیل احضار تختی به ساواک یاریرساندن وی به خانوادههای زندانیان سیاسی پس از کودتای ۲۸ مرداد و حضور در مراسم هفتمین روز درگذشت دکتر محمد مصدق رهبر نهضت ملی بود؛