مقطع | رشته | دانشگاه |
---|---|---|
دکتری | حقوق | دانشگاه تهران |
محمدجعفر جعفری لنگرودی فقیه، مجتهد، فیلسوف، ادیب، شاعر، استاد دانشگاه و حقوقدان و صاحب تالیفات فراوانی در حقوق و ادبیات است. جعفری لنگرودی در سال ۱۳۸۵ دایره المعارف عمومی حقوق موسوم به الفارق را که توسّط انتشارات گنج دانش منتشر شد به اتمام رساند. الفارق نخستین و بزرگ ترین دانشنامه حقوقی به زبان فارسی است که بر اساس مبانی استدلالی و اجتهادات عمیق حقوقی تمام مذاهب سته باطنی، شیعه اثنی عشری، مالکی، حنفی، حنبلی و شافعی و ایضاً مظهر اظهر حقوق رم، یعنی نظام حقوقی فرانسه، را در فقه المعاملات و عناوین و موضوعات مهم حقوقی مورد واکاوی و تحقیق قرار داده است.
وی مدتی رئیس دانشکده حقوق دانشگاه تهران و هم چنین مدیر گروه حقوق خصوصی آنجا بود که لقب ذو الریاستین را به او داده بودند. جعفری لنگرودی یکی از اعضای هیئت شش نفره تدوین پیش نویس قانون اساسی بعد از انقلاب ۱۳۵۷ ایران بود. پدرش روحانی و کاسب بود. تحصیلات مقدماتی خود را نزد پدرش فرا گرفت و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در لنگرود،برای ادامه تحصیل به دانشسرای رشت رفت. در حین تحصیل در دانشسرا پدر و مادرش را از دست داد. به همین دلیل تحصیل در دانشسرا را نیمه تمام گذاشت و برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه شهرهای قم، همدان، اصفهان و مشهد رفت و از محمد کاظم مهدوی دامغانی استفاده کرد و در حوزه خراسان از دست میرزا هاشم مدرس قزوینی به درجه اجتهاد نایل شد. همزمان با تحصیلات حوزوی موفق به اخذ دیپلم گردید و برای ادامه تحصیلات مدرن در دانشکده حقوق نیز ثبت نام نمود و موفق شد دکترای حقوق خود را در سال ۱۳۳۹ از دانشگاه دریافت نماید.
محمد جعفر جعفری لنگرودی و ناصر کاتوزیان اولین دانشجویانی بودند که دکتری حقوق خود را در ایران اخذ کرده و توامان در یک سال به دفاع از رساله دکتری خود مبادرت ورزیدند. اعضای هیئت رسیدگی به رساله دکتری وی؛ با عنوان تاثیر اراده در حقوق مدنی، عبارت بودند از: سید حسن امامی، موسی عمید، سید محمد مشکوه. وی نخستین کسی بود که به اخذ درجه عالی به انضمام تقدیر هیئت رسیدگی برای رساله دکتری خود در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نایل گشت. رساله مذکور در سال ۱۳۴۰ به صورت کتاب منتشر گشت. کتاب دائره المعارف عمومی حقوق (الفارق) از تالیفات وی در سال ۱۳۸۷ و در بیست و ششمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی به عنوان برترین کتاب سال رشته حقوق شناخته شد.
لنگرودی، مدتی به مسند قضاوت نشست. او به این نتیجه رسید که در بخش حقوقی، جای کتاب های فارسی خالی است. حاصل این نتیجه گیری ده ها کتاب و مقاله بود. او تالیف دانشنامه حقوقی ۵ جلدی خود را که در سال ۱۳۳۶ آغاز نمود، در سال ۱۳۵۸ به پایان برد.