هادی تجویدی
مرحوم هادی تجویدی

هادی تجویدی

Hadi Tajvidi

متولد : 1272
تاریخ فوت : 1318 - ( 86 سال پیش ) (در سن 46 سالگی)
ملیت : ایران
محل تولد : ایران - اصفهان - اصفهان
محل دفن : ایران - تهران - تهران
خانواده :

هادی تجویدی

هادی تجویدی نگارگر، نوازنده و هنرمند که مینیاتور را پس از نزدیک به سه سده وقفه و رکود به سبک و شیوه اصیل و سنتی خود برگرداند و پایه گذار مکتبی نوین در مینیاتور معاصر با نام مکتب مینیاتور شد. او را حلقه اتصال هنر نگارگری سنتی به نسل امروز می دانند. پدرش محمدعلی سلطان الکتاب اصفهانی تذهیب کار و خوشنویس به نام، جد مادری اش میرزابابا اصفهانی هنرمندی معروف و دایی او، حاج میرزا امامی نقاشی برجسته بود. برادرانش محمدکاظم و مهدی نیز در نقاشی سرآمد بودند. به خصوص مهدی که آثار ارزنده ای در نقاشی آبرنگ از خود به یادگار گذاشته و آن ها را با امضای مهدی تائب امضا کرده است. او که در شاعری نیز دستی داشت تخلص تائب را برای خود انتخاب کرده بود.

تجویدی همزمان با تحصیلات مقدماتی در مکتب اساتیدی همچون محمدابراهیم نعمت اللهی مبانی نقاشی به سبک قدیم ایران را آموزش دید. میرزا احمد نقاش باشی صورت ساز برجسته آن زمان و حاج میرزا امامی از دیگر استادان او بودند و از جمله دوستانش در آن زمان می توان به محمدحسین مصورالملکی نگارگر توانا اشاره کرد.

تجویدی با اضافه کردن پرسپکتیو به مینیاتور سبب تحول در چهره پردازی و صورت سازی نگارگری ایرانی شد و با ایجاد اندکی سایه روشن در گونه ها به نوعی واقع گرایی در چهره سازی دست یافت. علاوه بر این چهره ها را کاملاً و امروزی کرد و به همین جهت در مینیاتورهای تجویدی چهره ها مصنوعی و تکراری نیستند. او هرگز شاگردانش را وادار به تبعیت از نوع قلم گیری و ساخت و سازهای خود نکرد و به همین دلیل شاگردان وی هر کدام صاحب سبکی منحصر به فرد هستند.