پرویز تناولی

پرویز تناولی

Parviz Tanavoli

متولد : 1316/01/03 - سن : 87
ملیت : ایران
محل تولد : ایران - تهران - تهران

پرویز تناولی

پرویز تناولی مجسمه ساز، نقاش، پژوهشگر و مجموعه دار است. از وی به عنوان یکی از پیشگامان مکتب سقاخانه یاد می شود. وی از شناخته شده ترین هنرمندان است. مجموعه مجسمه های «هیچ»، «دست ها» و «قفل و قفس» در زمره معروف ترین آثار پرویز تناولی قرار دارند. مجموعه مجسمه های «هیچ»، محبوبیت زیادی در حراج های بین المللی خرید و فروش آثار هنری دارد. از این روی، برخی از مجموعه داران هنری و مشهورترین موزه های جهان، اقدام به جمع آوری آثار پرویز تناولی برای مجموعه های شان کرده اند.مجسمه ای از وی به نام پرسپولیس در سال ۱۳۸۷ با رکورد بی سابقه دو میلیون و ۵۰۰ هزار دلار در حراج کریستی به فروش رفت. پرویز تناولی هم چنین کارشناس فرش ها و بافته های عشایری است.

وی از سنین ده تا یازده سالگی فعالیت هنری خود را با نوازندگی ویالون زیر نظر استادانی چون نیک نواز و ابوالحسن صبا آغاز کرد. تناولی تحصیلاتش را در دبیرستان ادیب ادامه داد. هنگام تعطیلی دبیرستان به هنرستان کمال الملک می رفت. در سال ۱۳۳۲ هنرستان هنرهای زیبا در تهران تاسیس شد و او در رشته مجسمه سازی نام نویسی کرد. وی پس از گذراندن دوره سه ساله مجسمه سازی در هنرستان هنرهای زیبا در سال ۱۳۳۵ به ایتالیا رفت و در آکادمی هنرهای زیبای شهر کارارا مشغول به تحصیل شد. بعد از دو سال مقدار پولی که وی از طریق تدریس موسیقی و کمک های مالی خانواده اش پس انداز کرده بود تمام شد و در سال ۱۳۳۶ مجبور شد بازگردد.

تناولی در دی ماه ۱۳۳۶، آثاری کاملاً متفاوت شامل حکاکی ها، مجسمه های سفالی و مجسمه های ساخته شده از آهن قراضه ها را در تالار به نمایش گذاشت. این نخستین بار بود که مجموعه ای از آثار یک مجسمه ساز به نمایش درمی آمد. پس از برگزاری این نمایشگاه بود که در اواخر سال تناولی با وزیر فرهنگ آن زمان، مهرداد پهلبد، آشنا شد و توانست از وزارت فرهنگ (آموزش و پرورش) بورسی برای ادامه تحصیلاتش در ایتالیا بگیرد. این بار او به میلان رفت و قریب به دو سال در آکادمی برارا (Brera) نزد مارینو مارینی مجسمه ساز برجسته ایتالیایی آموزش دید. او در سال ۱۳۳۸ دیپلم خود را با کسب مقام اول به لحاظ برتری نمرات تحصیلی از آکادمی بررا دریافت نمود و شانزده اثر او به عنوان بهترین آثار یک فارغ التحصیل مجسمه ساز آن سال در گالری ری ماگل (Re Magl) شهر میلان به نمایش گذاشته شد.

پرویز تناولی از جمله کارشناسان فرش و بافته های عشایری نیز محسوب می شود. او سال های زیادی برای شناخت گبه، میان عشایر و روستاییان رفت و آمد داشت و سرانجام با چاپ مقاله ای پژوهشی در لندن در سال ۱۹۸۳، آن را به جهانیان معرفی کرد. او همچنین مجموعه ای از جواهرات را طراحی و ساخته است که با استقبال خوبی مواجه بوده است. پرویز تناولی "بنیانگذار مدال هنری "ساخت جواهرات را از سال۱۳۴۹ آغاز کرد، نامبرده برای خلق آثار هیچ محدودیت و مقیاسی نداشته آثاری با ابعاد متفاوت خلق کرده، تنها مدالهایِ هنری، که جامعه هنر،  دیده بود،آثار استاد بود و ایشان، اولین هنرمند است، که مدال را به عنوان شیوه ای از بیان، به کار گرفته و این شیوه را به نسل جوانِ فرا داده است. با برگزاری نمایشگاه های جواهرسازی و مجسمه سازی در توسط شاگردان پرویز تناولی، مدال های هنری هم به چشم می خورند؛ و این رویکرد مدال هنری را، هنرجویان پرویز تناولی مدیون ایشان می باشند که به راستی نقش به سزایی در انتقال مفاهیم ریشه ای، فرهنگی، تاریخی، خلاقانه برای حال و آینده را داشته است.