یکی از ارکان موسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث، دانشگاه قرآن و حدیث است.
این دانشگاه از موسسات آموزش عالی غیر دولتی ـ غیر انتفاعی کشور است که از سال ۱۳۷۸در کنار حضرت عبدالعظیم حسنی با مجوز شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعالیت آموزشى خود را در قالب دانشکده علوم حدیث آغاز کرده امروز با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با نام «دانشگاه قرآن و حدیث» به فعالیت خود ادامه میدهد، که دارای سه دانشکده فعال با عناوین «دانشکده علوم و معارف قرآن»، «دانشکده علوم و معارف حدیث» و «دانشکده علوم و معارف اسلامی» و نیز شعبه ای در تهران با عنوان «پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث» است. این دانشگاه هم اکنون در چهار شهر قم، تهران، اصفهان و مشهد فعالیت دارد و از مراکز آموزش عالی منحصر به فرد در حوزه مباحث حدیثی در کشور به شمار میآید.
اهداف دانشگاه
دانشگاه قرآن و حدیث در آغاز در شکل دانشکده علوم حدیث با توجه به نقش اساسى احادیث پیشوایان معصوم(ع) در شناخت معارف اصیل اسلامى و دستورالعملهاى نجاتبخش و سعادتآفرین این دین آسمانى با اصل قراردادن آموزش علوم حدیث، اهداف بلندى را پىگیرى کرده که از آن جمله مىتوان به این موارد اشاره کرد:
- بسط و گسترش دانش های قرآنی و حدیثی
- انسجام بخشیدن به آموزش های حدیثی
- تربیت استادان و پژوهشگران علوم قرآن و حدیث
- ایجاد ارتباط میان تحصیلات حوزوی و دانشگاهی در زمینه قرآن و حدیث
- تربیت و تامین نیروی انسانی متخصص برای تدریس، تحقیق و تبلیغ
- فراهم آوردن امکانات براى ارتقاى سطح علمى ـ فرهنگى کارشناسان سازمانهاى دولتى و نهادهاى اسلامى در زمینه مسائل مختلف اسلامى
دوره هاى آموزشى
این دانشگاه در حال حاضر از طریق آزمون سراسری و نیز آزمونهای اختصاصی ویژه طلاب، در دورههای حضوری و مجازی (الکترونیک) در مقاطع مختلف ( کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میپذیرد.
1 . مقطع کارشناسى
در سال 1374 برنامههاى درسى مقطع کارشناسى و سرفصلهاى دروس مورد نیاز آن در شوراى عالى برنامهریزى وزارت علوم، تحقیقات و فناورى به تصویب رسید.
پس از این مرحله اولین دوره از دانشجویان از طریق آزمون سراسرى دانشگاهها از مهر ماه سال 1378 وارد مقطع کارشناسى شدند. فارغ التحصیلان این مقطع از سال 1382 تا کنون با احراز رتبه های تک رقمی در آزمون تحصیلات تکمیلی و المپیاد ها و کسب درصد بالای قبولی در مقطع ارشد موفقیت های چشمگیری را به خود اختصاص داده اند.
2 . مقطع کارشناسى ارشد
در بهمن ماه سال 1382 با کسب مجوز جذب دانشجو در مقطع کارشناسى ارشد اولین دوره تحصیلات تکمیلی با رشته علوم حدیث گرایش تفسیر اثری و کلام و عقاید راه اندازی شد. تاکنون گرایشهاى اخلاق، اقتصاد، نهجالبلاغه و عرفان اسلامى نیز به تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناورى رسیده است.
3 . مقطع دکترى
مقطع دکترى از سال 1385 با اجرای رشته مدرسى معارف اسلامى گرایش قرآن و متون در قم آغاز شد و تا کنون علاوه بر گرایش اخلاق این رشته، رشته های دیگری همچون علوم قرآن و حدیث و کلام امامیه نیز در مقطع دکتری اجرا گردیده است.
4 . آموزشهاى الکترونیکى (مجازى)
دانشگاه قرآن و حدیث در کنار موفقیتهاى درخشانى که در بخش آموزش حضورى به دست آورده، این توفیق را داشته است که به عنوان یکى از مراکز پیشتاز دانشگاهى در زمینه آموزش الکترونیکى، با استفاده از شبکه اینترنت، امکان بهرهگیرى از آموزشهاى خود را براى گروهی از مشتاقان فراهم سازد. برنامه اصلى این طرح، ارائه دروس رشتههای مصوب دانشگاهى به صورت غیر حضورى (مجازى) و اعطاى مدرک رسمى به دانش آموختگانى است که بتوانند این دوره را با موفقیت پشت سربگذارند.
از سال 1381 به صورت متمرکز کار مطالعه و برنامهریزى در این زمینه آغاز و به لطف الهی، پیش از سایر مراکز دانشگاهى کشور، اولین دوره رسمی مرکز آموزش الکترونیکى در ایران از تابستان 1383 در شبکه جهانى اینترنت ارائه شد.
4 ـ 1 . ویژگى دروس الکترونیکى
در مرکز آموزشهاى اینترنتى تنها به ارائه متن دروس اکتفا نمىشود. بلکه تلاش شده تا با به کارگیرى امکانات و ابزارهاى پیشرفته چند رسانهاى و تعاملى، محیط کلاس بازسازى و از فرآیند یادگیرى اطمینان حاصل شود. استفاده از صوت، تصویر و پویانمایى، امکان ارتباط سریع و زنده با استاد و راهنماى آموزشى، دسترسى به بانک پرسشها و پاسخهاى احتمالى، امکان نگارش و ذخیره جزوه و یادداشت شخصى، امکان دسترسى آسان به متن کامل جزوه هر درس، ارائه پرسش و آزمونهاى متناوب و ثبت و گزارش نتایج آن، امکان تکرار و بازبینى هر بخش از درس، هدایت آموزشى فراگیر و مشخص کردن وظایف و مراحل کار در طول استفاده از دروس از جمله ویژگیهاى برجسته دروس الکترونیکى است.
این برنامهها از طریق دورههاى رسمى و دورههاى آزاد ارائه مىشود. دورههاى رسمى همراه با مدرک مورد تایید وزارت علوم است، اما علاقه مندانى که بخواهند بدون رعایت مقررات و شرایط دورههاى رسمى از همه یا بخشى از دروس استفاده نمایند مىتوانند در دورههاى آزادى که در هر نیمسال تحصیلى برگزار مىشود شرکت کنند.
مشتاقان فراگیرى علوم اسلامى مىتوانند از همه نقاط جهان با مراجعه به پایگاه http://vu.qhu.ac.ir دروس مزبور را به صورت مجازى بگذرانند.
5 . آموزشهاى آزاد
یکى از مهمترین بندهاى اساسنامه موسسه علمى فرهنگى دار الحدیث تلاش در جهت نشر احادیث معصومان علیهمالسلام و بسط و گسترش فرهنگ حدیث در جامعه است. مدیریت آموزشهاى آزاد وظیفه دارد با برگزارى دورههاى آشنایى با علوم و معارف حدیثى اهداف ذیل را محقق سازد:
1 . نشر و گسترش علوم و معارف حدیثى در بین اقشار و گروههاى مختلف جامعه و تلاش در جهت تبیین علوم و معارف حدیثى براى مخاطبان خاص.
2 . تربیت استاد و مربى در زمینه علوم و معارف حدیثى با استفاده از برگزارى دورههاى فشرده براى گروههاى خاصى چون طلاب حوزههاى علمیه و دبیران دینى و امور تربیتى.
3 . تدوین متون آموزشى با موضوعات کاربردى به منظور استفاده در دورههاى مزبور و نیز چاپ متون در قالب کتابهاى کم حجم با متنى ساده و آموزشى.
بر این اساس برگزارى دورههاى فشرده و کوتاه مدت (دو تا چهار هفته) براى مخاطبان علاقمند (عمومى) و یا مخاطبان خاص (مانند طلاب ، دانشجویان ،
اساتید دبیران و ...) پیگیرى شده .
عناوین دروس این دورهها در دو بخش علوم حدیث و معارف حدیثى پیشبینى شده است. همچنین چند دوره کوتاه مدت دیگر در موضوع اخلاق کاربردی و علوم قرآن، نهج البلاغه، کلام و تفسیر به صورت خاص طراحی و اجرا شده است.
شیوه پذیرش دانشجو (حضوری)
دانشگاه قرآن و حدیث از طریق آزمون سراسری و نیز آزمونهای اختصاصی ویژه طلاب به شرح ذیل دانشجو میپذیرد.
1 . مقطع کارشناسى
این دانشگاه در مقطع کارشناسى از میان داوطلبان آزمون سراسرى در گروههاى آزمایشى 1، 2 و 3 به شیوه متمرکز دانشجو مىپذیرد. در برخی از رشته ها جذب دانشجو از طریق سازمان سنجش و با شرط معدل انجام می گیرد.
2 . مقطع کارشناسى ارشد
پذیرش دانشجو در این مقطع از بین فارغ التحصیلان رشته های مختلف کارشناسی یا سطح2 حوزه به شیوه متمرکز و با شرایط خاص (با انجام مصاحبه) انجام می گیرد. علاقهمندان به تحصیل در یکی از رشته های کارشناسی ارشد این دانشگاه می توانند در صورت موفقیت در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی سازمان سنجش و مصاحبه در این دانشگاه تحصیل کنند.
ضمناً طلاب واجد شرایط نیز مىتوانند پس از موفقیت در آزمون اختصاصی کتبی و مصاحبه در یکى از رشتهها یا گرایشها ادامه تحصیل دهند.
3 . مقطع دکترى
علاقهمندان دارای مدرک متناسب مىتوانند پس از موفقیت در آزمون نیمه متمرکز و مصاحبه در یکی از رشتههای دایر این مقطع ادامه تحصیل دهند.
مرکز آموزش الکترونیکی (مجازی)
به منظور گسترش برنامههای آموزشی دانشکده با بهرهگیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات، پایگاهی با عنوان دانشگاه قرآنو حدیث در شبکه جهانی اینترنت ایجاد شده است. در این پایگاه، دروس مصوب این مرکز دانشگاهی با امکانات و ابزارهای چند رسانهای و تتعاملی در قالب دورههای گوناگون به علاقهمندان ارائه میشود. مشتاقان فراگیری علوم اسلامی میتوانند از همه نقاط جهان با مراجعه به پایگاه vu.qhu.ac.ir در هر ساعت از شبانه روز، دروس مزبور را به صورت مجازی بگذرانند و در پایان دوره، مدرک رسمی مورد تایید وزارت، تحقیقات و فناوری را دریافت کنند.
معاونت پژوهشی
معاونت پژوهشی دانشگاه فعالیت های علمی و پژوهشی مختلفی دارد که در سه بخش مدیریت پژوهش، مدیریت امور پایان نامه ها و مدیریت امور کتابخانه ارائه می نماید.
فعالیت ها و موفقیت های معاونت پژوهشی
1. انتشار نشریه «حدیث اندیشه»
2. برگزاری همایش های دانشجویی «حدیث پژوهش»
3. تالیف و انتشار کتاب درسی و کمک درسی
معاونت های دانشگاه
دانشگاه قرآن و حدیث دارای چهار معاونت است که مستقیماً زیر نظر رئیس دانشگاه فعالیت مینمایند:
1- معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی که دارای چهار بخش مدیریت امور آموزشی، مدیریت تحصیلات تکمیلی، دفتر نظارت و ارزشیابی و دفتر سنجش و گزینش دانشجو است.
2- معاونت پژوهشی که دارای دو بخش مدیریت پژوهشی و همایشهای علمی و همچنین مدیریت کتابخانه و اطلاعرسانی است.
3- معاونت فرهنگی و دانشجویی که دارای دو بخش مدیریت امور دانشجویی و نیز مدیریت فرهنگی و فوق برنامه است.
4- معاونت اداری و مالی که دارای سه بخش مدیریت اداری و تشکیلات، مدیریت خدمات و پشتیبانی و مدیریت مالی و بودجه است.
ریاست دانشگاه
ریاست این دانشگاه از بدو تاسیس بر عهدهی حجتالاسلام محمدی ریشهری بوده که توسط هیئت امنای دانشگاه انتخاب گردیده است
اساتید
حجه الاسلام مهدی مهریزی
حجه الاسلام دکتر هادی صادقی
حجه الاسلام دکتر رضا برنجکار
حجه الاسلام دکتر محمد تقی سبحانی
حجه الاسلام سید هادی سیدوکیلی
حجه الاسلام دکتر علی راد
حجه الاسلام احمد غلامعلی
حجه الاسلام دکتر عباس پسندیده
حجه الاسلام سید محمد کاظم طباطبایی
حجه الاسلام دکتر کاظم قاضی زاده
حجه الاسلام عبد الهادی مسعودی
حجه الاسلام دکتر رسول رضوی
دکتر علی افضلی
استادسید علیرضا حسینی شیرازی
حجه الاسلام دکتر محمدعلی مهدوی راد
حجه الاسلام دکتر ناصر رفیعی