مصطفی مستور نویسنده ی معاصر در سال 1343 در شهر اهواز به دنیا آمد. او تحصیلات خود را در شته مهندسی عمران در دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد. اما علاقه ی او به ادبیات او را به سمت ادامه تحصیل در این رشته سوق داد. او مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته ادبیات از همین دانشگاه اخذ نمود. او علاوه بر نویسندگی داستان های بلند و کوتاه دستی بر ترجمه و پژوهش دارد و آثاری در این زمینه از او منتشر شده است. او از دوران کودکی، فردی پرسشگر و کنجکاو بود و از همان دوران به کتاب های فلسفی و پرسش های عمیق علاقه نشان می داد. اولین اثر او در قالب داستان کوتاه با نام «دو چشم خانه ی خیس» توسط مجله کیان منتشر شد. این مجله متعلق به دهه شصت و هفتاد بود و به مطالب فلسفی می پرداخت.
مصطفی مستور مصطفی مستور نخستین داستان خود را با عنوان دو چشمخانه خیس در سال ۱۳۶۹ نوشته و در همان سال در مجله کیان به چاپ رساند.
در سال 1377 اولین مجموعه داستان خود را با نام «عشق روی پیاده رو» را منتشر کرد. این کتاب از 12 داستان کوتاه تشکیل شده است و توسط نشر رسش به بازار عرضه گردید. او تنها دوسال بعد از انتشار اولین مجموعه داستان خود، رمان بلند و محبوب «روی ماه خداوند را ببوس» را منتشر نمود.
روی ماه خداوند را ببوس پرافتخارترین اثر مصطفی مستور است و می توان آن را نقطه ی عطفی در زندگی او دانست. مستور در این کتاب به فلسفه ی وجود خدا و شک در آن می پردازد. از این حیث نمیتوان آن را کتابی عامه پسند تلقی کرد. کتاب روی ماه خداوند را ببوس توانست به راحتی توجه مخاطبان سختگیر را به خود جلب کند.
پس از انتشار رمان موفق روی ماه خداوند را ببوس، توقع مخاطبان و منتقدان از او به شدت افزایش پیدا کرد. آثار دیگر او اغلب در قالب داستان کوتاه عرضه شده است. «چند روایت معتبر»،«من دانای کل هستم»،«حکایت عشقی بی قاف، بی شین، بی نقطه»،«بهترین شکل ممکن»، «تهران در بعدازظهر» و «زیر نور کم » از مجموعه داستان های او از سال 1382 تاکنون به شمار می آیند. از آثار مستور در زمینه داستان بلند می توان به کتاب های « استخوان خوک و دست های جذامی »، « من گنجشک نیستم »، « سه گزارش کوتاه درباره ی نوید و نگار » و « عشق و چیزهای دیگر» اشاره کرد.
نمایشنامه
مصطفی مستور نگارش دو نمایشنامه را در کارنامه ی ادبی خود ثبت نموده است. اولین نمایشنامه ی او بانام «دویدن در میدان تاریک مین»در سال 1385 توسط نشر چشمه منتشر شد. دومین اثر او در این حوزه با نام «پیاده روی در ماه» در سال 1397 به بازار عرضه شد.
ترجمه
«فاصله و داستان های دیگر» اثر ریموند کارور از اولین تلاش های او برای ترجمه به شمار می آید. «سرشت و سرنوشت، سینمای کریشتف کیشلوفسکی» اثر مونیکا مور و «پاکت ها و چند داستان دیگر» نوشته ی ریموند کارور از دیگر آثار او در حوزه ترجمه به شمار می رود.
پژوهش
کتاب«مبانی داستان کوتاه» اولین کتاب غیر داستانی مصطفی مستور است. او در این کتاب، به بررسی دقیق داستان کوتاه، تاریخچه، ساختار و عناصر تشکیل دهنده ی داستان کوتاه پرداخته است. او با بررسی داستان از نویسندگان شناخته شده مفاهیمی مانند، شخصیت پردازی، زاویه دید، صحنه پردازی، نقطه اوج، لحن، فضا و سبک می پردازد.
سبک و ویژگی های نوشتار مصطفی مستور
در ایران کمتر نویسنده ای به دنبال فلسفه و عرفان و ادغام آن با ادبیات رفته است. اما فلسفه یکی از موضوعات مورد علاقه ی مصطفی مستور است. او در کتاب های خود افکار دینی و تلاش انسان برای کشف حقیقت خود و جهان را از زبان شخصیت های اصلی بیان می کند. اغلب آثار او بر پایه سه مفهوم بنا شده است: تنهایی، شک و عدم قطعیت. یکی دیگر از مسائل مورد علاقه ی مصطفی مستور، توصیف تکرار و روزمرگی است. اما ویژگی متمایز کننده ی آثار او ، تکرار شخصیت های یکسان در موقعیت و کتاب های مختلف او است. او با این دنبال کردن این روند توانسته مخاطب را نسبت به سرنوشت شخصیت های مختلف آثار خود وابسته و کنجکاو نگه دارد. در عین حال اگر مخاطب تنها یکی از آثار او را مطالعه کند می تواند به راحتی با شخصیت ها ارتباط برقرار کند بدون آن از مسیر اصلی داستان گمراه شود
رمان روی ماه خداوند را ببوس در سال های 1379 و 1380 عنوان برگزیده ی بهترین رمان سال را از آن خود نمود. مستور در سال 1382 جایزه ادبی اصفهان را برای رمان استخوان خوک و دست های جذامی دریافت کرد. او هم چنین برنده ی لوح تقدیر اولین دوره مسابقات داستان نویسی صادق هدایت شد.